SM-pilkki 2014 Ilmoilanselällä

 Vuoden 2014 SM-pilkin kisanäyttämönä toimii Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva Ilmoilanselkä. Esikisa käydään sunnuntaina 23.2. ja Suomen mestaruuksista mitellään lauantaina 8.3.2014. Kilpailun järjestämisestä vastaa Hämeen vapaa-ajankalastajat jäsenseuroineen. Ilmoilanselkä on tunnettu hyvistä ahvensaaliistaan. Vapaa-ajanpilkkijät tavoittelevat alueelta suuria körmyniskoja, mutta kilpailut voitetaan usein pienemmillä ahvenilla.

Ilmoilanselkä sijaitsee Hämeenlinnan (Hauho) ja Pälkäneen rajalla aivan Tampere-Lahti tien (nro 12) kupeessa. Ilmoilanselkä on läpivirtaava, kookas järviallas, jonka pinta-ala on noin 15 km2. Kilpailualueena järvestä on noin 13 km2. Talven jäätilanne määrää kuinka lähelle Alvettulanjoen suuta kilpailualue voidaan viedä. Pohjoisessa rajana toimii Hämeenlinnan ja Pälkäneen kunnanraja. Vedenlaadulta järvi on tyydyttävä ja hieman rehevä. Talvella vesi on väriltään melko kirkasta. Järven lahdet ovat pääsoin 1-5 metriä syviä, mutta päävirtauksen alueelta keskeltä järveä löytyy vettä jopa 20 metriä. Kilpailukeskuksena toimii Lautsian lomakeskus, jonka läheisyyteen on saatu järjestettyä riittävät parkkitilat.

Paikallisten kisavinkit

 Kukapa tuntisi kalavedet paremmin kuin paikallisen kalaseuran aktiivijäsenet. Pertti Koskinen Hauhon urheilukalastajista antoi vinkkejä muualta saapuvia kilpailijoita varten. ”Ahventa Ilmoilanselältä löytyy yleensä aika hyvin. Järjestämissämme kilpailuissa voittotulokset ovat usein 10 kilon luokkaa ja voittosaalis koostuu yleensä noin 20-grammaisista ahvenista. Ahven ei ole aivan pientä vaan hieman yli 10 senttistä. SM-kisassa veikkaan voittotuloksen olevan 4-6 kiloa. Parhaat saaliit tulevat usein 1-3 metrin vedestä, mutta hyvällä tuurilla selkävesiltä löytyy kookasta ahventa painoltaan 250-500 grammaa. Sitä voi saada hyvin myös tasapainopilkillä. Yleensä kisat on voitettu värikoukuilla, jotka ovat kilpailijoiden suosikkivälineitä. Usein värikouluissa on sinistä väriä, mutta varsin usein toimivan värin joutuu etsimään kokeilemalla. Värikoukku antaa kalaa läpi talven. Pilkit ovat yleensä kirkkaita, mutta parasta väriä en osaa nimetä. Mikäli kala löytyy matalasta, niin morrilla voi myös pärjätä hyvin. Syötitetyillä pilkeillä kalastavat käyttävät syötteinä perinteisiä kärpäsentoukkia, surviaisia sekä ahvenen silmää. Kärpäsentoukan väriä kannattaa vaihdella ja etsiä toimivin väri.”

Karikkojen läheisyydet hyviä kalapaikkoja

 Suosituimmista kalapaikoistakin Pertti antoi vinkkejä mielellään. ”Yleensä matalien karikoiden läheisyydestä löytyy aktiivista kalaa. Erityisesti lähtöpaikalta kilometrin päässä sijaitsevien Salpasalon ja Neitsytsaaren läheiset karikot ovat toimineet hyvin. Lähtörannasta etelään sijoittuvan Matkantaustanlahden 14 metrin montun reunat antaa välillä hyviä saaliita. Syvemmästä vedestä saadaan välillä isompaa ahventa. Erityisesti Karhunsaaren ympäristö voi antaa kookasta kalaa. Mielenkiintoista nähdä kuinka runsas kilpailijajoukko vaikuttaa kalan syöntiaktiivisuuteen ja paikkoihin. Voittotuloksen voi saada periaatteessa mistäpäin vain. Kilpailualue on kohtuullisen pieni, joten kilpailijat levittäytyvät varmaankin aika tasaisesti koko alueelle. Lähtörannasta ei ole kaukaisimpaan lahdenperään matkaa kuin alle 4 kilometriä.”

Kuten aiemmin todettiin, niin järven molemmissa päissä sijaitsevat jokialueet. Talven jäätilanne määrää kuinka lähelle kaakkoista Alvettulanjoen suuta kilpailualue voidaan viedä. Missään nimessä kilpailijoiden turvallisuutta ei vaaranneta, vaan jää on kilpailualueella kestävää. Kilpailua varten harjoittelevilta toivotaan malttia, ettei mennä liian heikoille jäille jokisuissa. Kilpailualueella harjoittelu on kielletty 23.2. klo 14.00 ja 8.3. klo 10.00 välisenä aikana.

 Kilpailuun voi ilmoittautua 10.2.2014 mennessä kilpailuiden verkkosivuilla www.smpilkki2014.fi tai perinteisen postin välityksellä. Kilpailuun voi ilmoittautua kilpailutoimistossa vielä perjantaina 7.3. klo 12.00-18.00 ja lauantaina 8.3. klo 6.00-8.00 välisinä aikoina. Jälki-ilmoittautuneiden maksut ovat korotettuja.

Lisätietoa kilpailusta, alueesta sekä ilmoittautumisesta löytyy kilpailun kotisivuilta. Tällä kertaa SM-pilkki on saatu lähelle Suomen väestöllistä keksipistettä, joten saapukaahan joukolla kisailemaan Suomen mestaruuksista.

Tervetuloa!

Janne Rautanen